Att värdera liv olika

Måste säga att jag tycker ämnet "värdering" är spännande. Om du ser att en häst och en hare håller på att dö (sättet är inte relevant) och du kan rädda en av dem, vilken väljer du? Min gissning är att de flesta hade räddat hästen. Men varför? Säg att båda är vilda djur och ingen människa har något slags band till något av djuren, varför väljer då de flesta att låta haren dö? Finns så många så en mer eller mindre gör väl inget? Mindre värd?

 

Säg att två människor håller på att dö och du kan rädda en av dem. Den ena är en nyligen frigiven pedofil och den andra är ett barn. Skulle tro att de flesta vill rädda barnet. Men är det för att pedofilen har mindre människovärde än barnet?

 

Om det istället står mellan vanligt arbetande svensson med familj och en begåvad framstående politiker inom det parti du sympatiserar med - vad väljer du då? Skulle nog bli knepigare, men förmodligen skulle de flesta välja att rädda politikern. Det finns många svenssons men begåvade politiker är viktigt för oss här i Sverige.

 

Anledning till att jag började tänka på detta nu var dagens rubriker i tidningen. Vad har uppmärksammats mest? Jo, bombdåden i Boston där 3 dog och ~140 skadades. Vad har mer hänt på sistone som inte uppmärksammats lika mycket? I Irak var det ett bombdåd som dödade ~50 personer och skadade runt 300. Jordbävningen i Iran där de räknar med att hundratals har avlidit uppmärksammades visserligen hyfsat i Aftonbladet, men inte i närheten så mycket som dådet i USA. Varför? Är det vardagsmat för muslimländerna? Bryr vi oss mindre om dem? Är det så avlägset? Är länderna inte lika betydelsefulla för omvärlden som USA är?

 

Spännande att diskutera men skrämmande att se verkligheten.Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0