Skolans värld

Läste en artikel i en av Kalmars lokaltidningar. Läs den här.
 
Ska det verkligen gå till såhär? Återigen straffas den som blir mobbad. Blir bara ledsen.

Beslutsångest

Fick jobbet! Nu måste jag snart ta beslut om jag ska ha det eller inte. Dags att börja väga för- och nackdelar med flytt och byte av jobb. Hur som spännande! :-)

Speeddejting i dubbel bemärkelse

Läste precis på DN.se om att tunnelbanesystemet i Prag kommer att ändras en aning senare åt. De har tänkt sätta in speciellt "dejtingvagnar" där singlar ska kunna mötas för att speddejta på väg till stan/jobbet/vart man nu ska. Detta både för att få singlar att träffa andra singlar och att få folk att välja kollektivtrafiken framför bilen. Då kan de behöva locka med någonting extra.
 
Måste säga att jag gillar idén!

Behövs feminism?

Läste ett intressant inlägg här. Kan jag varmt rekommendera.

Hårt mot hårt

Idag ringde de från rekryteringsföretaget, där jag var på intervju i fredags. Arbetsgivaren ville träffa mig på torsdag för en mer ingående intervju. Med tanke på att intervjun i fredags varade en timma kommer detta säkert bli en tuff en. ;-)
 
Hur det än går vet jag inte om jag vill ha jobbet, men vi får väl se hur intervjun går - jag kanske trivs bra. Då jag har betydligt lägre lön än kollegorna ska jag förmodligen sätta press på chefen att antingen ge mig ökad lön eller så går jag. Kan ändå bara få förlängt året ut, sen får jag gå. Så jag känner inte för att gå där ett halvår till för en slavlön. Hur mycket är jag värd för dem egentligen? Jag har inte kunnat löneförhandla hittills under de 1,5 år jag arbetar där, men om jag säger "får jag inte x i lön så skriver jag inte på förlängningen" är det upp till dem. Det kommer bli tungt för dem - det vet jag i alla fall.

Roadtrip till Linköping

Igår körde jag och en vän till Linköping. Skönt att ha med sig sällskap - vägen blir lätt dryg annars! Började med arbetsintervjun vilket gick bra. Men det är en stor anspänning och flera frågor som får en att tänka till lite. Vanliga frågor verkar vara:
 - Vilken roll tar du i en grupp?
 - Berätta om en gång då du varit stressad och hur du hanterade det
 - Vad har du för positiva respektive negativa egenskaper?
 - Om du arbetar mot en viktig deadline och det dyker upp något annat akut problem/ärende som gör att du inte hinner klart med din deadline om du påbörjar det, hur gör du då? Ge exempel på när det har hänt och hur du löste det
 - När du arbetar i en grupp, hur gör du då för att skapa ett bra samarbete?
 

Efteråt var jag helt slut i hela kroppen. Blev ju inte lättare av förkylningen. Men efter en glass och cola orkade jag vandra runt på stan och titta i affärer. :-) Måste säga att jag tycker Linköping är en fin och trevlig stad. Fina smågator. Trevliga uteserveringar där det känns betydligt mer rymligt än här i Kalmar.
 
Nu väntar jag på svar från han som intervjuade mig. Eventuellt ska jag dit igen på torsdag för en uppföljningsintervju och för att träffa dem jag kommer att arbeta med, om jag får jobbet.

Linköping nästa

Har precis gjort all färdkost, skrivit ner adress intervjun är på och äter nu frokost. Strax ska jag åka och hämta en vän, för att sen köra till Linköping. Blir trevligt med en roadtrip! Sen hoppas vi båda på att det finns flera trevliga affärer så vi kan shoppa en del. :-)

Å andra sidan..

När det gäller vissa ämnen är min kollega riktigt bra. Då det inte verkar finnas någon chans för mig att få tillsvidareanställning utan som bäst förlängt året ut håller jag på att söka jobb. Igår blev det bestämt att jag först ska ha telefonintervju imorgon (onsdag) och sen en intervju i Linköping. Jag berättade det för min kollega och sa att jag skulle gå in till chefen och säga att jag behöver ha ledigt på fredag för att kunna åka till Linköping. Då sa kollegan "Gå då in och säg att du ska på intervjuer till två jobb som verkar väldigt intressanta. Att du förstår att det är mycket här just nu men att du måste se till att du får tillsvidareanställning. Du är inte skyldig detta företaget någonting utan det är bäst att peka med hela handen och sätta press på dem. Precis så gjorde jag innan jag fick fast här.".
 
Klokt sagt och jag gjorde ungefär så. Sa att jag skulle på två intervjuer och att det kändes lite dumt men att jag ville ha tillsvidareanställning. Han förstod mig och sa att han skulle fixa fram papper för förlängt så snart som möjligt. Han blev säkert lite svettig, men det är bara bra. Kan de inte bara erbjuda mig en tillsvidaretjänst istället för all denna förlängning hela tiden? =/

Behöver äldre mer motion?

Påtvingad motion kanske inte alltid är så bra. Läs här. Tyvärr verkar det finnas flera busschaufförer som borde byta yrke. Vad hände med medmänskligheten?

Virus/trojaner

Det gäller att passa sig för vilka sidor man är inne på, vilka mail man öppnar, vilka länkar man trycker på, vilken information man ger ut, osv. Internetbedrägerier blir vanligare och vanligare. Varför råna en bank fysiskt när man kan länsa konton på distans, utan någon större risk att bli tagen?
 
I förra veckan fick jag precis ett sådant ärende. En medarbetare hade gått in på sin internetbank, gjort några betalningar och sedan loggat ut. Precis som han gjort så många gånger innan. Skillnaden nu var att han inte alls kom till sin internetbank och han gjorde inte alls någon betalning. Det såg bara ut som det. I själva verket kom han till en annan sida, som såg precis identisk ut. Han fick logga in som vanligt, han valde sitt konto som vanligt och hur han skulle före över pengarna. Men sen fördes alla hans pengar över till ett personkonto någonstans i Sverige och sen vidare därifrån till utlandet. Hade det rört sig om några få tusenlappar hade det kanske inte känts lika mycket, men nu rörde det sig om väldigt många.
 
Efter en del om och men fick han tillbaka pengarna av banken, tack och lov. Trojanen är nu borta, men oron sprider sig i företaget. Och det med rätta. Vad vi vet idag måste användaren själv aktivt gå in och trycka på en länk för att installera trojanen/viruset. Det kan röra sig om att man går in på en sida som ska visa en film och kräver flash player. Det står att flash player har krashat och ber en uppdatera programmet genom att trycka på en länk. Själva programmet uppdateras, men inbakat i koden finns även trojanen som kanske avaktiverar antivirusprogrammet och öppnar en bakdörr och börjar kommunicera med en server någonstans i världen. Därifrån hämtas information och personerna bakom servern kan styra datorn, dirigera om till falska sidor osv.
 
Så surfa med gott omdöme!

Lyckad spelning

Igår var det dags för spelningen i Domkyrkan och det gick faktiskt riktigt bra! Det var helt okej med folk som satt och lyssnade, och många verkade verkligen njuta. Vid de första två låtarna gick sången inte fram riktigt, så vi fick justera ljudet en aning under tiden. Tacksam för när publiken påpekar sånt! Det är viktigt att texten går fram, annars är det knappt någon idé att spela. Både Magnell och Dylan har så tänkvärda texter och mycket av fokus ligger där. Men efter justeringen fick vi höra att det lät väldigt bra. Domkyrkan är ingen enkel lokal ljudmässigt. Ljudet studsar väldigt mycket fram och tillbaka, men de sa att det lät förvånansvärt bra och att stämningen var fin.
 
Magnells syster, som återigen var och lyssnade, sa att vi bara blir bättre och bättre. Det värmer att höra! Vi själva tyckte också att det var vår bästa spelning hittills. Någon sa att det var synd att vi inte spelade in; att det var skivkvalité efter att ljudet hade förbättrats. Jag har några filmklipp, men inte uppladdat på YouTube än.. kommer senare!

Domkyrkan närmar sig

Snart är det fredag och då ska bandet jag är med i spela i Domkyrkan. Kommer att bli häftigt! Lokalen är fantastiskt fin och rymlig. Var precis där för att se så att det går att koppla in gitarrer i det befintliga ljudsystemet. Så länge vi kan låna en linebox av Scenteknik går det bra. Ska prata med dem strax hade jag tänkt, men det ska inte vara några problem.
 
Nu ska jag strax iväg en sväng till Öland med några vänner. En sådan här fin dag får man passa på att vara ute! Sen ikväll ska jag repa inför fredagens spelning. Massa kul idag! :-)
RSS 2.0